arrow_drop_up

Toen ik begin augustus begon met mijn stage hier, in het gezinshuis Koningshuis, wist ik niet zo heel goed wat ik zou moeten verwachten. Ik had toch een beetje het idee dat ik zou binnendringen in een gezin en zou dat wel goed gaan? Met onder andere de gebarentaal waar ik niks vanaf wist en de verschillende gedragsproblemen van de kinderen?

Al snel kwam ik er achter dat ik me daar geen zorgen over had hoeven maken. Natuurlijk is het op het begin allemaal wat onwennig, maar het zijn kinderen en die vragen wel of je een spelletje wil doen of mee naar buiten gaat waardoor het contact met hun automatisch wordt opgebouwd. Verder wordt er voortdurend om je heen gebaard, waardoor je vanzelf gebaren gaat herkennen en anders kom je met pen en papier al heel ver. Daarbij kreeg ik een aantal gebarentaal lessen van Annemarie en hielpen de kinderen ook goed als ik een woord verkeerd of helemaal niet gebaarde.

Ondanks dat de kinderen allemaal hun eigen geschiedenis en ‘problemen’ hebben, lijkt het in zekere zin een doodnormaal gezinnetje. De kinderen gaan naar school, spreken af met vriendjes, sporten, vieren hun verjaardag, gaan op vakantie, spelen spelletjes met elkaar en leven eigenlijk gewoon hun leven net als elk ander kind. Ze voelen zich op hun gemak en mogen zijn wie ze willen zijn. En dat is te merken aan de sfeer in huis. Ik heb dan ook veel kunnen lachen met de kinderen, Annemarie en Jonathan, maar ik heb ook veel kunnen leren door de begeleiding en feedback die ik kreeg. Ik kijk dan ook met plezier terug op de afgelopen 10 maanden dat ik hier stage heb mogen lopen.”